AminoSEL-P 3.15.0+MgO+Me; Biyogaz tesisinden alınan
enzimlerce zengin fermente edilmiş
özel bir azotlu
organomineral sıvı gübredir.
AminoSEL-K 3.0.15+Me; enzimlerce zengin
fermente edilmiş biyogaz tesisinden alınan
özel prosesle üretilen benzersiz bir organik sıvı gübredir

Ekilen Ürün: Mısır
Yer: Malkara/Tekirdağ
Deneme Alanı:10 Dönüm
Kontrol Alanı: 7 Dönüm
Toplam Arazi: 17 Dönüm
13.07.2018 tarihinde Malkara’da bulunan mısır tarlasının, 10 dönümünde Seleda BioGas ile yapraktan deneme uygulaması yapılmıştır. Uygulama yapılan alanda, 4990 kg dönüme silajlık mısır verim alınmıştır. Uygulama yapılmayan alanda 20-20-0 taban gübre ve 30 kg üre damlama kullanılmıştır. Uygulama yapılmayan 7 dönümlük alanda 4350 kg verim alınmıştır.
Mısır Yeterince Beslenmezse Ne Olur?
Eğer mısır, büyüme sürecinde topraktan yeterli besin alamazsa, bunun sinyallerini aşağıdaki şekillerde verir.
Mısırda Azot (N) Eksikliği:
Azot, mısır bitkisinde üretim miktarını en çok etkileyen besin elementidir. Yeterli miktarda bulunamamasından kaynaklı olarak yavaş gelişme ve zayıf büyüme ile kendini gösterir. Azot eksikliği en alt ve dip yapraklarda sararmalarla kendini gösterir. Yavaş büyüme, mısır boylarında küçülme, verimde düşüş de mısırda azot eksikliğinin belirtilerindendir. Eğer mısır yapraklarında görseldeki şekilde sararmalar varsa, gübrelemede azota önem verilmelidir. Bu durumda Seleda Aminosel Azote uygulayarak mısırı tedavi edebilirsiniz.
Mısırda Potasyum (K) Eksikliği:
Potasyum, bitkilerde karbonhidrat oluşması ve taşınması için gerekli bir besin maddesidir. Potasyumun mısır bitkisinde sap gelişmesini kuvvetlendirir. Bunun dışında potasyum kök gelişimini olumlu etkiler, bitkinin soğuğa dayanıklılığını artırır ve azottan en iyi şekilde yararlanmayı sağlayarak verim düzeyini yükseltir. Potasyum ayrıca mısırın su verimliliğini de arttırmaktadır. Eksikliğinde sap iyi gelişemeyerek kırılma ve yatmalar görülür. Yaşlı yaprakların uçlarında yanmalar, büyüme hızında ciddi yavaşlama görülür. Eğer mısır yapraklarında görseldeki şekilde yanmalar varsa, gübrelemede potasyuma önem verilmelidir. Bu durumda Seleda Aminosel-K kullanarak mısırı tedavi edebilirsiniz.Organik madde eksikliği olan toprak yapısında ekilen bitkiler, gerekli besin maddelerini alamaz ve her seferinde daha çok gübre atılmasına ihtiyaç duyar. Seleda’nın organik madde miktarı yüksek olan ürünleri ise uygulandığı her üründe, toprağın ve bitkinin yeniden canlanmasını sağladığı için kısa zamanda çok ciddi sonuçlar göstermektedir. Mısırda sadece Seleda’nın Avrupa Birliği Organik sertifikasına sahip, yerli ve milli ürünü Seleda Biogas kullanarak elde edilen farkı denemelerimizde görebilirsiniz.
Mısırda Fosfor (P) Eksikliği:
Topraktaki bitkiye yarayışlı fosfor miktarının yetersiz düzeyde olması verimi (dane oluşumunu) önemli düzeyde etkilemektedir. Fosfor, mısırda kök, dane oluşumu, çiçeklenme ve olgunlaşmayı uyararak hızlandırır. Eksikliğinde ilk olarak yaşlı yapraklarda koyu yeşil renkte kendini belli eder daha sonrasında ise mor ve erguvan rengine dönüşmeye başlar. Fosfor eksikliği devam ederse, yapraklar uçlardan kıvrılmaya başlayabilir, olgunlaşma ertelenir ve dane kalitesi ciddi oranda düşer. Eğer mısır yapraklarında görseldeki şekilde kararmalar varsa, gübrelemede fosfora önem verilmelidir. Bu durumda Seleda Aminosel-P kullanarak mısırı tedavi edebilirsiniz.